Bülteni incelemek için tıklayınız.
Değerli İLKE Analiz okurları;
Kasım ayı rüzgârın sertleştiği, fırtınaların büyüdüğü bir ay oldu. Dünya çalkantılı dönemlerden geçiyor. Özellikle Covid-19’un etkileri yeni varyantları ile varlığını devam ettiriyor. Şüphesiz can kayıplarının yanında diğer tüm etkiler hafif kalıyor. Yine de süreç ilerledikçe ölümün yanında, hayata yönelik etkiler de iyice görünür hale geliyor.
Ekonomideki büyük sıkışma gündelik hayatta en çok hissedilen etkilerden biri olarak görülüyor. Tüm dünyada uygulanan sokağa çıkma yasakları ve sınır kapama uygulamaları ticareti durdurdu. Fabrikaların işlemez hale gelmesi üretim zincirini kopardı. Neoliberal sistem büyük bir krizle sınanmış oldu. Devlet neoliberal politikaları aşarak hayata ve piyasaya daha çok müdahale etti. Büşra İnce’nin bu ay yayımladığımız yazısı “Covid-19 Politikalarının Neoliberal Paradigmadaki Sınırlı Devlet İlkesine Etkisi” başlıklı görüş yazısı bu konuda ufuk açıcı değerlendirmelerde bulunuyor.
Öte yandan eğitimin aksaması toplumsal yaşam için büyük bir kesintiydi. Dijital imkanlarla aşılmaya çalışılan bu kesinti yeni imkanları da beraberinde getirdi. Dijital çağda eğitim başlığı artık çok daha hayati bir önem taşıyor. Bu ay yayımladığımız iki yayın bu konuda farklı perspektifler sunuyor.
Elbette eğitim için öğrenciler kadar öğretmenler de önemli. Uzun zamandır gündemde olan Öğretmenlik Kanunu ve atama problemleri için 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Murat Bülbül’ün kapsamlı bir değerlendirmesini yayınlayarak konunun takipçilerine ve politika yapıcılara çeşitli öneriler sunduk.
Bir de hayata karşı bizlere rehberlik eden öğretmenlerimiz var. Söyledikleri nesilleri, toplumları ve hatta tüm dünyayı etkileyebiliyor. Bu ay kaybettiğimiz Merhum Sezai Karakoç, tüm dünyaya söz söyleyebilme kapasitesine sahip bir entelektüel ve çağlar aşan sese sahip bir şairdi. Ahmet Koçak, “Sezai Karakoç’un Fikrî Yazılarında Doğu ve Batı Medeniyeti Tasavvuru” başlıklı yazısıyla Sezai Karakoç’un kritik olan bu konudaki görüşlerini inceledi.
Güncel konulara derinlikli yaklaşımlar getirmeyi amaçladığımız yayınlarla Kasım ayını tamamladık. “Bu dünyada olup bitenlerin, olup bitmemiş olması için” yayınlarımızı titizlikle sürdürüyoruz.
İlgiyle takip eden okurlarımıza ve emek veren yazarlarımıza teşekkür ederiz.